Właściwości fizyczne i chemiczne substancji

Właściwościami charakterystycznymi substancji nazywamy pewne wyróżniające ją z pośród innych cechy. W tym rozdziale powiemy sobie, jakie wyróżniamy typy właściwości i jakie "wartości" mogą one przyjmować. Do tego celu posłuży lista (będzie przejrzyście).

Właściwości to m.in.:

  1. stan skupienia (stały / ciekły / gazowy)
  2. barwa (np. czerwona)
  3. zapach (brak / np. charakterystyczny, ostry, cytrynowy)
  4. smak (np. gorzki, kwaśny, ostry - nie należy sprawdzać)
  5. higroskopijność
  6. kruchość, ciągliwość, plastyczność, sprężystość
  7. połysk metaliczny
  8. temperatura wrzenia, parowania, topnienia etc.
  9. gęstość (stosunek masy do objętości)
  10. rozpuszczalność w wodzie
  11. pH (ujemny logarytm stężenia kationów H+ w roztworze wodnym)
  12. charakter chemiczny (kwasowy / zasadowy / amfoteryczny / obojętny)
  13. rH (potencjał oksydacyjno-redukcyjny)
  14. charakter redoks (brak / utleniacz / reduktor / utleniacz-reduktor - dysproporcjonowanie)
  15. ładunek (cząsteczka obojętna / kation / anion)
  16. reakcje charakterystyczne
  17. hydroliza (dot. soli)
  18. światłoczułość (rozpad pod wpływem światła)
  19. luminescencja, fluorescencja, fosforescencja
  20. typ (związek kowalencyjny / jonowy / mieszany / koordynacyjny)
  21. moment dipolowy i polarność
  22. rozmiary cząsteczek
  23. sieć krystaliczna (sposób krystalizacji - dot. kryształów)

Niektóre z parametrów tu wymienionych nie są jako takimi właściwościami, a parametrami opisującymi substancję w pewnych warunkach.

Zestawienie właściwości prezentuje się w postaci charakterystyki. Tzw. karty charakterystyki związku chemicznego zawierające niektóre z wyżej wymienionych oraz inne właściwości można znaleźć na stronach POCh etc.

"